BGHelp.net

Добре дошли във форума на BGHelp.
В момента разглеждате форумът ни като гост. Ако се регистрирате ще можете да коментирате, да гласувате в анкети, да изпращате и получавате лични съобщение и много други. Регистрирайте се сега!
Ако имате проблем или въпроси може да ги зададете тук.

Форуми Ревюта Галерия Игри Запознанства кирилица/латиница
Отиди обратно   BGHelp.net > Форуми по държави > България

Стар 03-07-06, 09:39   #1
stertje
звездобройка ;)

Дата на присъединяване: Feb 2006
Благодарил: 22,036
Blog Entries: 9
stertje has a reputation beyond reputestertje has a reputation beyond reputestertje has a reputation beyond reputestertje has a reputation beyond reputestertje has a reputation beyond reputestertje has a reputation beyond reputestertje has a reputation beyond reputestertje has a reputation beyond reputestertje has a reputation beyond reputestertje has a reputation beyond reputestertje has a reputation beyond repute
Points: 2,629,640, Level: 100 Points: 2,629,640, Level: 100 Points: 2,629,640, Level: 100
Activity: 15% Activity: 15% Activity: 15%
Angry Цигански кланове жилят пенсионери с хилядарки

Милена Орозова

РОМИТЕ ПЕЧЕЛЯТ ПО 5000 ЛВ. И СЕ ВОЗЯТ С “АУДИ А3”

Циганите, които се занимават с телефонните измами всъщност са доста богати и карат скъпи коли, сочат анализите. Возят се предимно в "Ауди" А3, но могат да го сменят и за последни модели "Мерцедес" или БМВ. До срещата с измамения обаче ходят пеша или с такси. Обличат се добре, но не парадират с много накити. Старейшините обаче живеят в лъскави цигански палати. За месец чистата печалба от това престъпление е около 5000 лв., в по-добри случаи сумата може и да се удвои. Куриерът взима 20 % от сделката, останалите са за старейшината, който по свое усмотрение ги разпределя на другите участници - тези, който са открили частите, или са ги пакетирали.
Твърди се, че телефонните измами са поверени най-вече на циганите бургунджии, които са от кастата на йерлиите (означава роден, местен - от турски). За да стане един циганин бургунджия трябва да се занимава с някакъв занаят и да докаже, че има 4-5 килограма злато.

Измаменият 86-годишен Благой Р. от София : Единият беше висок, другият нисък

Обади ми се мъжки глас. Всъщност първо на съпругата ми. Тя ми предаде, че ме е търсил роднина и ще звънне по-късно. Повторното обаждане не закъсня.
"Да не си сърдит, уж сме роднини, а ти толкова години не се обаждаш", каза ми той, а аз започнах да се опитвам да се сетя по гласа кой е.
"Хайде сега опитай се да си спомниш, кой роднина не си виждал отдавна", подкани ме мъжът и аз се сетих, за мой братовчед Жоро от Димитровград.
"Ами аз съм, Жоро, много трудно ме позна", отвърна човекът отсреща и започна да ме разпитва за семейството ми. Как сме, здрави ли сме. Похвали ми се, че фирмата му спечелила конкурс и ще прокарва водопроводни тръби. Много бил доволен, обаче парите свършили, а бил уговорил сделка за 8 000 лв. за винтли. Липсвали му 10 винтила, които струват 2500 лв. и ме помоли да му дам парите, за да си ги купи. Казах, че ще опитам, а той ми продиктува телефон на някой си Стефан Стефанов, който имал склад на Илиенци. От там трябвало да взема частите и да ги платя. Това обаче трябвало да стане много бързо, защото те вече били обещани на друг купувач, та ние да го изпреварим. Обеща ми, че ако намеря повече пари, за мен ще има и печалба. Взех парите от дъщеря ми, без да й обяснявам точно за какво ми трябват. Жоро ми обеща, че до 15 дни ще ми ги върне и за мен ще остане нещо. Повярвах му защото си мислех, че ми е роднина. Обадих се на Стефан Стефанов, той беше много учтив и внимателен и си определихме среща в 23 часа. Дойде с още един мъж. Понеже беше тъмно видях само, че единият беше нисък, а другият висок. Взех кашона, беше много тежък. В къщи го отворих и видях, че частите са 9, а не 10. Веднага звъннах на Жоро да му кажа, че са по-малко. Вдигна обаче друг и каза, че Жоро е катастрофирал и да не го притеснявам един месец. Тогава се усъмних и на следващия ден се обадих в полицията.

40 ужилени за два месеца в София

40 души са били ужилени чрез подобни телефонни измами в София само за последните два месеца. От подадените жалби личи, че 80% от пострадалите са хора над 70-годишна възраст, съобщиха пред "Монитор" столични криминалисти. Те обясниха, че разкриването на това престъпление е изключително трудно, но въпреки това вече има над 200 установени измамници, група от които вече са задържани.
Това престъпление е гениално, защото законът трудно може да бъде приложен. Възрастният циганин - старейшината, който всъщност извършва измамата, никога не се показва и жертвата не може да го разпознае. Чува само гласът му, но в законодателството ни не е предвидено разпознаване по глас. Куриерът пък също лесно може да се спаси от ударите на закона, защото обикновено заявява, че е нает само да пренесе пакета и да вземе парите. Ако човекът е по-недоверчив, на срещата се праща непълнолетно циганче, което дори и да бъде заловено от полицията, няма да бъде арестувано. Ако фамилията не разполага с млад човек, който да изглежда прилично, праща който и да е, за да се представи, че е обикновен шофьор, който само минава да донесе частите.
Този вид измами започна с ремъци, но сега преминаха на машинни части, за които се обяснява, че са за самолет или за друга скъпа техника. По този начин печалбата е по-голяма.

Измаменият всъщност купува за по 250 лв. части, който струват стотинки.

Цигани, организирани в перфектна престъпна структура, са извършители на стотиците телефонни измами, при които предимно възрастни хора "горят" ежедневно с хиляди левове, научи "Монитор". Ужилените си мислят, че помагат на свой роднина, а всъщност купуват скъпо и прескъпо нищо не струващи машинни части. Този вид престъпление бележи бум през последните два месеца.
Схемата е гениална, рискът е нищожен, а печалбата е гарантирана, твърдят столични криминалисти. Цигански фамилии, а по някога и цели махали, гета и кланове се изхранват с този вид престъпление. Анализите сочат, че ромите са предимно от Горна Оряховица, Павликени, Русе, Плевен, селата Камен и Вятово.
В схемата са включени от дядовци до деца. Организатори са старейшините - възрастни цигани, добре обиграни в измамите и говорещи горе-долу добър български език. Те решават от кой град ще са следващите измамени, помощниците му купуват телефонен указател и вестници с обяви на набелязаното населено място. Условията са две - градът да е голям, защото в малкия лошите новини бързо се разчуват и да е отдалечен от мястото, където живее циганската фамилия, за да не бъдат разпознати и проследени. След като това е направено старейшината започва да звъни на произволни телефонни номера. Използва карти за мобилен телефон с предплатени разговори или фонокарта. Целта е разговорът да не бъде проследен. Ако приказката не потръгне и човекът отсреща се усъмни, циганинът прекъсва връзката. Когато чуе глас на възрастен обаче, започва да подхваща разговора и да го омайва.
"Здравей, позна ли ме, може ли да сме роднини, а ти толкова години да не се обадиш?". Вариации на този въпрос, карат нищо неподозиращата жертва да се замисли и да се почувства виновна, че е забравила свой близък. "Ти роднини в провинцията помниш ли, че имаш?", е следващата клопка, в която човекът попада и сам започва да разказва от къде е родата му. "Е най-накрая ме позна, аз съм", отговаря циганинът, на едно от имената, посочени от жертвата и така я зарибява. После започва да обяснява, колко спешно му трябват пари за изключително скъпи и дефицитни части, които можело да се вземат по-евтино, а после ще има и голяма печалба. Така възрастният човек влиза в капана и обещава, че ще намери парите. В повечето случаи ги взима на заем или дава последните си спестявания. Исканите суми обикновено варират от 1000 до 2000 лв., но могат да стигнат и до 20 000 лв. На измамения се обещава, че колкото повече пари даде, толкова повече ще спечели после, когато тези части бъдат продадени. Уговорката е печалбата да бъде разделена 50 на 50.

Снимки: Милена Орозова, Валери Палов
Трима цигани, участници в телефонните измами, бяха задържани преди дни в Благоевград.

След като "сделката" е направена, в престъпната схема се включват младите, добре облечени "куриери". Тяхната роля е да се видят с измамения, да обяснят, че "роднината" е възпрепятстван и ги праща, за да вземат парите и да предадат пакета с частите. Обикновено срещите се правят вечер, на големи паркинги или оживени места, за да не се усъмни човекът. Пакетът с частите задължително е облепен с много тиксо и на него има бележка с името и адреса на измамения. Така той не може на място да разопакова кашона и да види, че всъщност купува нищо не струващи железа.
В следващите три часа старейшината задължително поддържа връзка с измамения. Обяснява му, че всичко е наред и съвсем скоро ще си вземе частите и ще върне парите. Това е времето, в което куриерът необезпокояван се изтегля от града и се прибира в махалата си. Ако човекът разбере за измамата по-рано, старейшината го заплашва, че ако се обади в полицията ще убие него и семейството му, защото вече знаел къде живее. Така докато измаменият се чуди какво да направи, куриерът вече е на сигурно място, старейшината изхвърля картата с предплатените разговори, от която е звънял, взима нова и започва изпълнението на престъпната схема отначало.

Първо ниво старейшината се свързва с жертвата и го уговаря да даде парите.
Второ ниво помощниците на възрастния циганин разпределят работата си. В измамата е включена цялата фамилия.
Трето ниво кашоните с нищо не струващи части се облепят и карат до мястото на срещата
Четвърто ниво куриерът предава частите и взима парите

монитор.бг

Имам си цветенце за поливане.Щтрак.
ДАЙ НА ВСЕКИ ЕДИН ТВОЙ ДЕН ШАНСА , ДА БЪДЕ НАЙ-ДОБРИЯТ В ЖИВОТА ТИ!

stertje е офлайн   Отговори с цитат
Отговори

Активни потребители разглеждащи тази тема в момента: 1 (0 членове и 1 гости)

Контрол над темата
Начин на разглеждане

Правила за публикуване