-
Баба марта бързала, мартенички вързала
Наближава Баба Марта. :)
За тези който искат да си направят сами мартенички ето малко идеи:
Топки:
Най-лесно се правят топки - изрязвате две кръгчета с дупки по средата и навивате около тях много прежда(може само бяла, после червена или смесено). С игла промушвате откъм дупките предварително приготвено шнурче или конец и завързваме. След това, разрязваме навитият конец от външната страна(окръжност) и се получава топка
Гривничка и Пижо и Пенда :)
И още :)
-
Относно: Баба марта бързала, мартенички вързала
Вече знам какво ще правим другата седмица през ваканцията на Ванко. ;)
-
Цитирай:
Първоначално написано от
stertje
Топки:
....С игла промушвате откъм дупките предварително приготвено шнурче или конец и завързваме. След това, разрязваме навитият конец от външната страна(окръжност) и се получава топка....
Хи-хи това си го спомянм. Последното завръзване и оформяне на топката - май - правехме обаче по друг начин, или поне аз гореописаният не мога да си го представя точно визуално. Та как го правех/ме.
За топка се изрязваха по два картонени кръга с кръг в средата. Т.е. две топки = 4 кръга.
След това на два по два заедно допрени, се увива конеца докато се натрупа. Минаваме с иглата през вътрешната дупка, кръг около външният ръб, през дупката и така....
Когато мислим че е достатъчно*, внимателно с остра (най-добре такава за резане на кожички) ножичка, се разрязва преждата по ръба, по цялата дължина на външният кръг, като я пъхваме така че да реже преждата минавайки м/у двата картонени кръга служещи за навиването.
Когато ги одрежем, леко "раздалечваме" кръговете един от друг, ама много малко, и с конец завързваме много здраво, като конеца минава м/у тях (не през тях). Едва тогава се изваждат кръговете, и се "разрошва" топката. :)
* всъщност трябва да се навива, докато вътрешният кръг се изпълни с прежда и иглата вече почти не минава. Така топките стават хубави.
-
Е, хайде да си направим конкурс......всеки каквото направи да снима и да праща!
Харесва ли ви идеята??
-
За малките и големите обаче ;) и без помощ. :)
-
Цитирай:
Първоначално написано от
tzena
Е, хайде да си направим конкурс......всеки каквото направи да снима и да праща!
Харесва ли ви идеята??
Много! :Claps: (:secret:добре че ме няма :d)
-
Цитирай:
Първоначално написано от
Kremena
Много! :Claps: (:secret:добре че ме няма :d)
Къде те няма???:o
Аз пак нещо съм изпуснала!!!:(
-
Цитирай:
Първоначално написано от
tzena
Къде те няма???:o
Аз пак нещо съм изпуснала!!!:(
При мартениците съм :d така че няма да тъка саморъчно :blum:
-
Дам, ти ще си при мартениците, ама гледай да са български, щот в последно време, всичките са внос от Китай. :crazy:
-
Цитирай:
Първоначално написано от
Alice
Дам, ти ще си при мартениците, ама гледай да са български, щот в последно време, всичките са внос от Китай. :crazy:
Стига бе....верно ли?:stars::stars::stars:
-
Цитирай:
Първоначално написано от
tzena
Стига бе....верно ли?:stars::stars::stars:
Ами то това е така от доста години. ;) Аз затова викам ние сами да си направим. :):blum:
-
Ужас....:crazy:
Ами то си става да преместим в тема "Български модел"!!!!:lol:
-
Преди малко пристигна днешната поща. Оставих всичко настрана и побързах да отворя едно по обемисто писмо. От него изкарах три страхотни ръчно изработени мартенички.
Мила Цена и помагачи:give_rose - благодаря ви за красивите мартенички. Ванко вече го накичих, моята довечера ще ми я вържат. После ще сложа и снимка да видите колко са красиви.:dance::good:
-
1Прикачено(и)
Добре де, като ме издаде...........слагам снимки за конкурса!
(за първи път в живота си, е от училище де, правя мартеници!!!)
Бригадата започна с ентусиазъм,(Ричард, Александра, Гергана(на Есма дъщерята),но скоро ме изоставиха сама....:(
А пожеланията......утре!
Ето!
Прикачен файл 1174
-
1Прикачено(и)
ами на части......само по една снимка ми отваря!
Прикачен файл 1175
-
1Прикачено(и)
Прикачен файл 1176
Хайде, ваш ред е!!!!!
-
Цитирай:
Първоначално написано от
tzena
:blush: Аз си признавам без бой, че не правихме. Тука не намерих откъде да купя прежда.:( Това е лошата страна да живееш в малко градче. Но твоите много ми харесаха. Тая най долната е вече на ръчичката на Ванко.:kiss:
-
Цени, много, много са красиви! :give_rose:good:
-
А, това е моята виртуална мартеничка за всички вас :
http://www.lyubovni-pisma.com/cards/...23pics_259.jpg
Традицията
Сутринта рано стопанките простират или закачват пред домовете си червени престилки, пояси, прежди, черги или пресукани червени конци: те пазели къщата, да не влезе в нея злото — болести и немотия. Като ги видела, баба Марта щяла да се разсмее и да пекне слънце.
Предварително жените усукват бели и червени вълнени конци — мартеници, които завързват или окачват на всеки от семейството. Мартениците трябвало да са така усукани, както момите се усукват около момците. Невестите носят мартениците отдясно, момите — отляво. Ергените ги носят с разчепкани краища, а зрелите мъже — изрязани до възела, за да не се развяват по седенките.
Мартениците пазят човека отуроки и болести; свалят се чак тогава, когато се види първия щъркел и след като се свалят, се закачат на разцъфнало (или зелено) дръвче. По други места я слагали под голям камък и след девет дни гледали какво има под него. Ако са се настанили мравки, годината ще е богата с овце, ако има други по-едри буболечки — сполука в крави, в едър добитък. Затова някъде наричат мартеницата "гадалушка". Другаде я хвърляли в реката, та по вода да им върви и всичко лошо да изтече.
В някои краища наричат седмицата, започваща от 1 март броените дни — по тях гадаят какво ще бъде времето през годината. Широко е разпространен и друг обичай — избиране на ден: всеки си намисля определен ден до 22 март и по него познава каква ще му е годината — ако е слънчев, ще е успешна; ако вали и времето е лошо — ще има трудности.
Първите мартеници, предназначени за окичване на хората и добитъка, са били само усукан червен и бял конец, без прибавки към него. В някои области на конците вързвали златна или сребърна паричка, синьо манисто, но те по-скоро играели роля на народен амулет — да предпазват от болести хора, добитък и овощни дървета.
Народното чувство за красота, което създава оригинално творчество, се проявява по-късно. Обикновено направени от вълна, мартениците са във вид на парички, топчета, пискюли, пулчета и "съсънки" (гроздчета). Неповторимо български са кукличките "Пижо и Пенда".
Червеният цвят в бита на народа ни е средство за предпазване от болести. Да си припомним, че на младите булки и на малките деца са връзвали пресукан червен конец на китката.
Бялата вълна в мартеницата предвещава дълъг живот, а червената — здраве и сила, толкова необходима на всички в края на зимния сезон, когато жизнените сили и хранителни запаси са на изчерпване.източник"
http://www.margaritta.dir.bg/mart/0410martenica.htm
-
Цитирай:
Първоначално написано от
tzena
Страхотни са! :)
Тази с тъмносиньото си я заплювам за мен! :d
-
Е как Тони, нали сме една партия........имаш си я запазена!:drinks:
Ама утре ще я дам на Даниела Горчева.....ще празнуваме по "холандски" у нас........пък смятам тя си заслужава най-синята мартеница!!;)
-
Е, Дани е по-тъмносиня и от мен! :d
Подари я на нея и я поздрави от мен. :)
-
Червено- за здраве,
Бяло - за дълголетие.
Да сте живи и здрави ... Честита Баба Марта на всички :drinks:
БАБА МАРТА БЪРЗАЛА
Йордан Стубел
Баба Марта бързала,
Мартенички вързала:
Морави, зелени,
Бели и червени:
Първом на гората –
Да листят листата.
И да дойдат всичките:
Щъркелите, птичките,
Първият певец,
Косер хубавец.
После на градините –
Да цъфтят гиргините
И латинки алени,
И божури шарени.
Ябълки да зреят,
Круши да жълтеят.
А пък на дечицата
Върза на ръчицата
Мартенички чудни
Със ресни червени,
Да са ранобудни,
Да растат засмени.
-
1Прикачено(и)
Честита Баба Марта! :)
Да сте живи и здрави, бели и червени! :friends2:
Прикачен файл 1178
-
Навремето обичаят е бил бабата да приготвя мартеници за цялото семейство. Тя трябвало да завърши направата им още преди изгрев слънце на първи март или дори в навечерието му. Поверието е, че първият мартенски ден трябва да се посрещне с мартеници. Разбира се, подготовката започват по-отрано. Старинният обичай изисквал бялата вълна за мартениците да се събере от пасищата на стадата, където кичури овча вълна са останали по храсталаците. Така вълната е “поела” магическа сила от природата и от звездите. После част от вълната се оцветява в червено. И накрая бабата изприда и пресуква заедно бяла и червена нишка. Докато ги преде и усуква, тя изрича обредни заклинания. Вярвало се е, че преди да се залови с направата на мартеници, жената не бива да е пипала огъня в домашното огнище, за да има мартеницата магическа сила. Първоначално мартениците служели за амулет, който предпазва от злосторни духове, болести или урочасване от “лоши очи”.
В наше време мартеницата все така носи послание за здраве. Но вече се възприема по-скоро като декоративен знак за уникалната българска първомартенска традиция.
Открай време червено-бяла усукана нишка се завързва на китките на децата – за да са здрави и жизнерадостни. За момите и младите жени пък обичаят е да си връзват мартенични гердани. В тях към червено-бялата нишка се привързват и дребни допълнения. Например синьо мънисто против уроки. Или красиви миди, парички, червено-бели или пъстри пискюлчета от вълнени конци, а може и скилидка чесън – традиционното предпазно средство срещу болести и демонични сили. Ергените пък навремето връзвали мартенична нишка на глезена или я скривали в пояса си – като “магия” за мъжка сила. Вярата, че червеният цвят предпазва от зловредни влияния кара стопаните да връзват мартеници и на домашните животни – особено на новородените. А за къщата обичаят е да се завързва под стряхата червена тъкан или да се мятат червени пояси и кърпи по стоборите. Така всичко е подготвено за посрещане на Баба Марта.
Мартениците пазят човека от уроки и болести; свалят се чак тогава, когато се види първия щъркел и след като се свалят, се закачат на разцъфнало (или зелено) дръвче. По други места я слагали под голям камък и след девет дни гледали какво има под него. Ако са се настанили мравки, годината ще е богата с овце, ако има други по-едри буболечки — сполука в крави, в едър добитък. Затова някъде наричат мартеницата “гадалушка”. Другаде я хвърляли в реката, та по вода да им върви и всичко лошо да изтече.
В българския фолклор месец март има образа на капризна старица, която ту се сърди, ту се развеселява. А с това и времето ту застудява, ту се затопля. Поверието е, че като види мартениците, Баба Марта се засмива, а доброто й настроение ще осигури хубаво време през март. В някои райони се среща и представата, че Марта е красива девойка, която пристига от гората и довежда пролетта. Когато променливото мартенско време напомни отново за зимата, хората казват, че Марта се е начумерила, защото искат да я женят за старец, а тя иска млад ерген. Друга фолклорна приказка пък твърди, че Марта се ядосала като чула една старица да я сравнява със себе си: “Марта е жена и аз съм жена …” Така по женски, старата селянка се надявала да умилостиви Марта. Защото се осмелила, още преди Марта да е довела пролетта, да изведе на паша козичките си, защото у дома вече нямала с какво да ги храни. Но ядосана от това женско предизвикателство, Марта така се разфучала, че вледенила и жената, и козите й. Друга народна приказка обаче представя баба Марта като доста по-милозлива. Защото решила да помогне на един много беден селянин да забогатее. Тя му подсказала да събере тръни от полето. И когато в края на зимата всички вече са свършили своите запаси от дърва, Марта докарала нов студ. Тогава селянинът разпродал тръните, които имал събрани и така забогатял. Затова когато мартенското време до късно остава студено, поговорката казва “Марта са е запънала пак да прави някой сиромах болярин”.
В много райони на България има обичай 1 март да се посреща и със запалени на открито огньове. Хората ги прескачат, защото се вярва, че така ще са здрави през годината. А старинно заклинание обяснява, че с тези огньове хората обещават на баба Марта да я стоплят, а в замяна тя ще ги топли след това. Огънят е земният знак на слънцето. От там идва и другото основно значение на червения цвят в мартениците – като символ на слънцето и огъня. Когато палят първомартенските огньове, хората вярвали, че “разпалват” и небесния огън – слънцето, за да дойде пролетта.
Румяна Панайотова
-
1Прикачено(и)
-
-
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА на всички съфорумци,:heart:
да сте живи и здрави:)
всяка година на 1ви март аз си избирам ден от месеца и каквото е времето такъв е и характера ми- тази година си избрах 11 март;)
-
-
Честита Баба Марта на всички! Да сте живи и здрави, бели и червени и от късмет да не се отървете!
Специални благодaрствия на Цена за прекрасните мартенички! Страхотни са! Браво!
http://upload.wikimedia.org/wikipedi...neeglocken.jpg
-
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
ЗДРАВИ И ВИНАГИ УСМИХНАТИ!
-
Честита Баба Марта! Да сте весели,засмени,бели и червени!:)
http://www.nik-bg.com/img/martenici/mart28b.gif
-
3Прикачено(и)
Честита Баба Марта на всички и от мен. Mакар и на патерици (:sorry: за което) да си пусна и аз пожеланието:
Да сте бели и червени,
Цитирай:
Първоначално написано от
neptun
Навремето обичаят е бил бабата да приготвя мартеници за цялото семейство. Тя трябвало да завърши направата им още преди изгрев слънце на първи март или дори в навечерието му. ...
Аз пък се чудех от къде у мен този подтик непременно до три сутринта на първи март да будувам за да усуквам коци и вързвам пискюли... То, крушката пак си имала опашка ;) Е, бабата у дома още не съм станала, ама всички баби като са далече... нема начин.
Закичвам ви и аз виртуално с моите творения (Цене, с твоята фина изработка не мога да се равнявам, но поне съм опитала старата магия да хвана)
-
-
http://martenica.net/img/shturk.jpg
Малко със закъснение - Честита Баба Марта!:)
На всички крепко здраве,ползотворни дела и пролетно настроение.:drinks:
-
-
Още две седмици! :) Само при мисълта и ми става едно такова пролетно...
-
Сега като си бяхме в България си взехме мартенички за тука,даже Зорница смята да занесе в училище,в класа,където учат езика и да разкаже за нашата традиция.
-
Цитирай:
Първоначално написано от
stertje
Още две седмици! :) Само при мисълта и ми става едно такова пролетно...
Аз днес получих мартинички, но още не съм ги отворила. Ще чакам да наближи 1 март.:)
-
Миналата седмица моя колежка беше на европейска конференция в Утрехт. Имало и българска делегация (все хора от образователната система), която е раздала на колегите си от Европа .... мартенички и им е обяснила какъв е този символ. Така че колежката ми дойде на другия ден и още от вратата ми показа мартеницата. Искаше да ми я даде на мен, но аз й казах, че тя си е за нейно здраве и късмет; тя пък от своя страна каза, че иска да ги раздели с всички нас и така мартеницата се озова на стената в офиса, точно с/у мен. Сега като вдигна поглед от екрана и насреща греят Пижо и Пенда. :) Аз не ги познавам тези хора от бг делегацията и надали някога ще ги срещна или те ще прочетат тези редове, но бих искала да им благодаря за красотата, която са донесли от България. Те и идея си нямат всъщност каква радост са доставили в един холандски офис. :)